zwart
  VIA DELL' ABBONDANZA
  
~~~ Straat van overvloed ~~~
Wanneer je de kaart groot klikt zie je in het rood de
via dell' abbondanza
We lopen deze straat van west naar oost. (van porta Marina naar porta di Sarno)
De openbare fontein  met de godin Fortuna  met de hoorn des overvloeds waar de straat naar genoemd is. LET WEL: In onze tijd!!Hoe de straat vroeger heette weten we niet!!!
< Impressie van de straat.
De Stabiaanse thermen.Palestra.
Wanneer je door de Porta Marina de stad binnenkwam zag je links de muren van de tempel van apollo en rechts de hoge muren van de basilica. Dit was het gerechtsgebouw. De straat werd steeds breder en imposanter. De stoep werd  links met wat treetjes verhoogd om op gelijk niveau te komen met het forum. Het forum was voetgangersgebied.  Je stak het forum over en dan ging de straat in het verlengde van de via Marina over in de "via dell' abbondanza".
De verhoogde stoep en de ingang tot het forum.
Links heb je nu de muren van het gebouw van Eumachia (de wolmarkt). Een enorm gebouw met dus enorme muren naar onze straat.
Aan de rechterkant heb je het Comitium. Dat is het verkiezingsgebouw. Zeer belangrijk in de democratie van Pompeii.
De gevel van het gebouw van Eumachia (de wolmarkt) naar de straat toe.
Hier zie je goed hoe de via Marina aan de overkant van het forum overging in de via dell' abbondanza. In het midden met al die pilaren was de basiliek en links net onder het forum  zie je het grote terrein van de tempel van Apollo.
Helaas is er zoals je ziet
weinig over van het Comitium...
 
De eerste twee dwarsstraatjes zijn de vicolo di Eumachia (Een steegje langs de achterkant van het gebouw van Eumachia ) en naar het zuiden de vicolo dei 12 Dei. Dan krijg je nog 2 steegjes, naar noord en zuid en dan twee kleine straatjes, noord de vicolo del lupanare (genoemd naar het lupanare = bordeel in deze straat)  en naar het zuiden in het verlengde van de vicolo del lupanare, de via dei teatri. Deze straat ging naar het oude driehoekig forum, waar het uitgaansgebied was.         
We lopen door en zien rechts de Stabiaanse baden. Ook hier zag je alleen de muren van de baden (Hoewel de hoofdingang aan de via dell' abbondanza was). Nu komen we bij de kruising met de andere hoofdstraat, de via Stabiana.
Het steegje achter het gebouw
van Eumachia.
Daarachter de zuidwest uitgang van het gebouw van Eumachia.
(Kijk nou hoe idioot. Wat je met verschillende camera's en  standpunten wel niet kan doen. )
Vicolo del Lupanare
Dit is onze straat gezien vanuit Google Earth. Zie je de verbreding bij de kruising met de via Stabiana?
De fontein van de hoorn des overvloed en de straat richting oost, naar de via Stabiana.
Tot nu toe zagen we eigenlijk alleen hoge muren aan de linkerkant van de straat. Weliswaar met de belangrijke ingangen naar de wolmarkt en de Stabiaanse baden, maar toch, het bleven blinde hoge muren. Wat ook niet helpt is dat door de ramp en de  slechte manier van
opgraven in de begin jaren er weinig meer over is dan kale, afgebrokkelde ru´nes.
Erg moeilijk je in te leven dat dit ooit een van de levendigste straten van de stad was.
Nog moeilijker (en spannender) omdat aan een kant van de straat er nog een groot gebied opgegraven moet worden. Wie weet wat we nog vinden! De resultaten worden door nieuwe opgravingtechnieken steeds spectaculairder.
De via dell' abbondanza werd bij de kruising met de via Stabiana 7 meter breed. Dit moet het drukste kruispunt van de stad geweest zijn!
De kruising via Stabiana / via dell' abbondanza, dit moet altijd vol mensen geweest zijn.
Rechterzijde moet nog worden
opgegraven. (richting Porta Marina)
En nog een keer. Dit is verderop in de straat, richting oost. Je ziet dat de opgravingen steeds zorgvuldiger worden.
Ik denk vanaf het forum richting oost, links de muren van Eumachia. Sta open voor suggesties!
 
Ah eindelijk: de krenten in de pap:  De beroemde huizen, winkels en thermopolae.
Wanneer we de kaart hierboven openklikken, zien we in het blauw nr. 49. Dit zijn de stabiaanse thermen.
Het eerste huis wat we zien (althans de ru´nes ervan) is het huis van Cornelius Rufus. Dit lag tegenover de Stabiaanse thermen.
Ook een ru´ne is de casa dell citarista, op de hoek van de via dell Abbondanza en de via Stabiana. Dit moet een van de grootste villa's van Pompeii geweest zijn. Het was een samenvoeging van twee villa's die samen bijna een heel blok besloegen.
Het had om even een indruk te geven 2 atriums en 3 peristylen. (het was ongeveer 2700 vierkante meter). Er was een privÚbadhuis
met tepidarium en calidarium. De naam van het huis komt van een klein bronzen beeld wat gevonden is van Apollo als citerspeler. Ook vele beroemde tuinbeelden komen hiervandaan. (Nu allemaal in het nationale museum van Napels). Maar alles goed en wel, het blijven ru´nes...
Casa M.Cornelius Rufus.Tuin.
De Apollo waar de
casa dell citarista naar
is genoemd. In zijn
rechterhand heeft hij
een plectrum en
links had hij een
citer vast (nu
verdwenen)
Tuin van de casa
dell citarista. Ja het
lijkt heel wat op deze
foto....  Maar geloof
me: er is bijna niets
over van deze ooit
prachtige villa.
Kijk  maar...
(Het grote en kleine theater: zie  theater)
Voor we verdergaan met deze interessante straat zal ik de gevels langs de  straat laten zien. S= links en D= rechts. Gezien vanaf Porta Marina naar Porta di Sarno. (van west naar oost) 
Dit is deel
Ga naar deel
GA NAAR DEEL
   Gastenboek voor vragen en opmerkingen  op index  pagina
Delen


 
Onderzoek, tekst en webdesign  ę Sione van Walderveen


Het eerste stukje van de straat, van de stadspoort porta Marina tot het forum, heet nu "Via Marina". De naam komt van de (nog niet opgegraven) zeehaven van Pompeii die  waarschijnlijk beneden deze stadspoort lag. Vanaf het forum wordt de straat "via dell' Abbondanza" genoemd. Dat betekent "straat van overvloed" en is gernoemd naar een openbare fontein met een afbeelding van de godin Fortuna met de hoorn des overvloeds. De straat was 900 m lang en liep dwars door de stad naar de porta di Sarno, waarachter de rivier de Sarno stroomde. Wanneer je deze straat doorliep had je een aardige dwarsdoorsnede van de stad gezien.
Van de grote openbare gebouwen langs het forum, de oude theaterwijk en de Stabiaanse thermen, dan de vele huizen, drukke winkeltjes, kroegen en eettentjes verder oostwaards langs de gladiatoren barakken, en uiteindelijk het rustige landelijke gebied met  grote villa's.