augustus 2002
Voor het eerst sinds de vulkaanramp in het jaar 79 worden in Pompeď weer wijndruiven geoogst. Maar net als elders in Italië hebben de wijnboeren hier te kampen met een tegenvallende oogst. FOTO EPA
(AD dinsdag 13 augustus 2002)
december 2002
De  Romeinen vierden rond deze dagen de
Saturnalia (17 tot en met 23 december).
Een oud gebruik uit die tijd is het versieren van tuin en bomen met  guirlandes van bladeren en gouden ornamenten. Men kwam bij elkaar om te eten, drinken en feest te vieren en cadeautjes te geven.
Rollen werden voor de gein omgedraaid, slaven werden bediend door hun meesters
en kinderen mochten  'volwassenen' spelen.  Waar doet je dit allemaal aan denken? Precies: VROLIJK KERSTFEEST ALLEMAAL!
26 november 2002 zijn in Pompeii door  Japanse wetenschappers
twee skeletten gevonden. Ze lagen voor de poort van Capua
en hadden dus tevergeefs geprobeerd te vluchten tijdens
de ramp. Een van de skeletten was in uitstekende staat.
Er zijn fibula's gevonden (gespen om kleding op de schouders
vast te pinnen) en een speld met de afbeelding van een
lammetje. Maar het meest belangwekkende is dat het
ontsnapte slaven waren waarvan een nog een ijzeren
keten rond zijn been had. 


18/01/03
En toen raakte ik opeens in de ban van 19 eeuwse schilderijen over Pompeii...
Vooral de romantische voorstellingen van Alma-Tadema. Het enige wat ik er tegenin kan brengen is de kleurrijke bewerking van toga's en het vele vrouwelijke naakt, maar ja, we spreken dan ook over het victoriaanse Engeland...  Verder kan je heerlijk wegdromen, zeker als het hier in januari kil en grijs  is.
Een voorbeeld:                     En nog veel meer op de nieuwe bladzijde 
                                        
Schilders en Pompeii   


04/02/03
Waarom doe ik zo weinig aan deze site? Nadat ik al eeuwen verslaafd was aan het spel Caesar  III (daarover een volgende keer!) heb ik  pas de Sims ontdekt. Via een helaas niet meer bestaande website
kon je de meest prachtige Romeinse dingen downloaden. O.a muurschilderingen uit Pompeii!! Sommige plaatjes werken niet in mijn spel dus heb ik gekozen voor een moderne versie. Ik zou willen dat mijn huis er zo uitzag. Muurschilderingen, lararium en vloer uit Pompeii, keuken met koelkast en magnetron uit de 22ste eeuw :)
10-04-03   - Napels-
De Italiaanse politie heeft
twee 2000 jaar oude fresco's  teruggevonden . Dieven hadden de fresco's afgelopen vrijdagavond gestolen  uit een muur van de villa dei Casti Amanti ( de kuise minnaars). Deze villa wordt sinds 1987 opgegraven en is nog niet open voor het publiek. Tijdens het stelen van de twee fresco's zijn drie  andere fresco's  zwaar beschadigd.
foto 1 1 van de gestolen fresco's 2 Fresco waarna de villa genoemd is 3 plek van de gestolen fresco 4 beschadigde fresco 5 overzicht opgraving villa.

Bronnen : ANP nieuws en de Corriere della Sera
21/12/0321  
Lieve mensen, alweer bijna een jaar voorbij...Ik wens jullie alle goeds in 2004!
Vorig jaar schreef ik al een stukje over de Saturnalia (zie oud nieuws), nu zal ik het  wat uitgebreider doen. 17 december was de feestdag voor Saturnus, god van het zaaien. Zijn echtgenote Ops, godin van overvloed, had haar feestdag op 19 december. Na de invoering van de Juliaanse  kalender vielen deze feestdagen  op 17, 18, 19 en 20 december. Het was een periode van vrij hebben, rollenspelen (slaven werden onder veel vrolijkheid bediend door hun meesters), gezellig samenzijn  met  vrienden en familie, cadeautjes geven, en lekker eten. In het keizerrijk werd het verlengd tot 23 december, soms  tot en met 1 januari, de feestdag voor Janus (vandaar januari) de god van heden en verleden. Christenen
lieten de geboortedag van Christus in 336 na Chr. op 25 december vallen1zodat het paste in deze  heidense  traditie van feestdagen.     
Saturnus


Onderzoek, tekst en webdesign ©Sione van Walderveen     
   Gastenboek voor vragen en opmerkingen  op index  pagina