Juni 2005  Graffiti uit Pompeii.

Alle muren van Pompeii waren bedekt met graffiti. Niet alleen met  persoonlijke uitingen  als "Gaius was hier"  Of  "Lucius houdt van Julia",  "Marcus is een lul" etc., maar ook voor officiŽle aankondigingen van bv gladiatorspelen, politieke pamfletten, reclame, prijslijsten,  gedragsregels; kortom alles wat maar openbaar moest worden gemaakt in een tijdperk zonder krant tv radio of computers.
De naam Psyche in een hart
ene Peregrinus met Romeinse neus en lauwerkrans.
Uit de kroeg van Salvius: man zegt "Ik heb niets  met Myrtale"
Man zegt :"Hier". Andere man :" Nee het is van mij".  Barmeisje :" De man die dit besteld heeft krijgt het.Oceanus kom hier en drink."
yep yep yep en op mijn verjaardag en morgen werden de vitulatio gevierd!
Op deze dagen werd de godin Vitula vereerd. De godin van vreugde jubel en overwinning.
Waarschijnlijk in het leven geroepen als reactie op de invasie van Galliers, het verwoesten van de stad Rome en nog zo wat vreselijke dingen. (We zitten dus wat later in de tijd dan de verwoesting van Pompeii)
Mensen zongen en riepen op straat. Er werden theaterstukken gespeeld  en er werd geofferd aan Juno. 
Het woord voor het muziekinstrument viool is van deze godin afgeleid.
Vandaag Ante Diem octavum Ides Ivlivs (8 juli) Mijn verjaardag!!!
Juno  /Christa Landon 2003      Juno / Rembrandt  1664     Juno /  Bela Hassforther   1998     Juno in het Vaticaans museum
Juno zelf had 7 en 8 juli een klein festival; de ' Nonae Caprotinae'. Haar grote festival was op 1
en 2 maart.
Augustus 2005em
De fontein waar het "Huis van de kleine fontein" naar vernoemd is. Schitterend!!!!
3 september 2005
Mijn beste vriend is dit jaar (juli 2005) ook eindelijk naar Pompeii geweest en heeft daar oa deze foto's gemaakt.
Wat hem vooral opviel waren de talloze zwerfhonden die er rondlopen....
Het komende jaar (2006) zal er een bijzondere tentoonstelling zijn in het nationale archeologische museum in Napels. 5 jaar geleden hebben archeologen in  pompeii een zilverschat gevonden. Tijdens de ramp in 79 AD  pakte een man het familiezilver bij elkaar in een rieten mand. Hiermee probeerde hij zo snel als hij kon de stad uit te vluchten. De mand werd te zwaar en hij probeerde het te verstoppen in het trapportaal van een badhuis aan de rand van de stad. Maar helaas was hij te laat en stierf door de giftige gassen...
5 jaar lang zijn wetenschappers met de modernste technieken bezig geweest de totaal met de mand versmolten zilveren serviesdelen los te maken en te restaureren. Het is fantastisch gelukt! Er zijn 20 stukken gevonden; oa borden, een opdienschaal en prachtig versierde wijnbekers. Het is de grootste ontdekking van de laatste 70 jaar. (bron BBC news)
november 2005


Onderzoek, tekst en webdesign ©Sione van Walderveen     
   Gastenboek voor vragen en opmerkingen  op index  pagina