5 maart 2004
voor al die verkouden zijn...
De Romeinen zeiden al  *gezondheid* als iemand nieste.
Nu ja, meestal zeiden ze automatisch *absit omen* dat is zoiets als
*doe geen kwaad, voorteken*  Niezen werd bij de Romeinen gezien als goed of slecht voorteken. Goed was het wanneer je naar rechts nieste. Dat was vooral goed in liefdesaangelegenheden. Slecht was het als je naar links nieste. Het was paus Gregorius de grote die in 750 na Chr. dicteerde dat je tegen iemand die nieste *God zegen je* zou moeten zeggen. Dat was om een zekere dood af te wenden. In die tijd heerste een grote pestepidemie in ItaliŽ en hoewel niemand nog wist hoe bacteriŽn overgebracht werden zag men toch een zeker verband tussen niezen en ziek worden.
Hier zien we de godin Maia en haar echtgenoot Vulcanus, geschilderd in 1580 AD door Bartholomaeus Spranger. De maand mei is naar haar genoemd. In de Griekse mythologie was Maia de oudste dochter van Atlas en Pleione. Zij kreeg een buitenechtelijke zoon van Zeus, Hermes. Haar vader deed mee aan opstand tegen Zeus. Maia en haar zes zusters waren daarover zo beschaamd dat Zeus medelijden kreeg en hen veranderde in duiven. Deze duiven stegen op naar de hemel en veranderden daar in sterren; de Pleiaden in het sterrenbeeld Taurus.
De Romeinen namen de  Griekse goden en hun verhalen over. Vaak vielen de goden samen met goden die al van oudsher werden vereerd. Romeinen deden daar niet moeilijk over. Maia was bij de Romeinen getrouwd met Vulcanus.Zij had haar feest begin mei, samen met Fauna en Bona dea. Drie godinnen die allen speciaal  vrouwen hielpen en stonden voor lente en vruchtbaarheid.
april 2004
De pleiaden
Sinds mijn kinderen in Maastricht wonen ben ik geÔnteresseerd geraakt in de sporen van Romeinse geschiedenis in Nederland. Zelf woon ik in Amsterdam. maar ja, daar zijn de Romeinen nooit geweest...Daarentegen loopt een oeroude Romeinse hoofdweg dwars over het vrijthof in Maastricht. Als je daar in de omgeving gaat graven vind je  allerlei Romeinse voorwerpen. Hoe zag het huidige Nederland er zo rond 79 na Chr. uit? Wie woonden er en hoe Romeins waren wij? Ik ben ermee bezig en misschien kunnen jullie ook gaan zoeken en in het gastenboek schrijven wat je gevonden hebt..
DIT IS PAS ECHT OUD NIEUWS! De teleac was me voor  Kijk naar de fantastische serie
Op het Spoor van Romeinen en Bataven.
Nieuwe bladzijde over begrafenisrituelen: Dis Manibus
deel1 geesten en feesten
oktober 2004
<-- detail schilderij van Alma Tadema
ok, dit keer geen nieuws maar een grapje; beweeg je muis/zaklantaarn over de afbeelding  links en voel je een echte archeoloog... De eerste mens die na 1925 jaar deze muur weer ziet.
november 2004


Onderzoek, tekst en webdesign ©Sione van Walderveen     
   Gastenboek voor vragen en opmerkingen  op index  pagina