december 2004
Jawel, de Saturnalia beginnen weer op 17 december!!! Het oudste en grootste en uitbundigste  feest van de Romeinen!!! (
zie oud nieuws 1)
Maar  25 december is ook de geboortedag van de oeroude Perzische god Mithras, die onder Romeinen veel aanhangers had. Deze dag heette Dies Natalis Solis Invicti. (geboorte van de onoverwinnelijke zon) Keizer Aurelius riep in 274 na Chr. Mithras uit tot beschermer van Rome en 25 december tot zijn feestdag.  Links zie je een afbeelding van Mithras gevonden in Groot-BrittanniŽ. Hierop zie je ook de oudste afbeelding van de astrologische  dierenriem gevonden in Europa. 
Mag ik jullie voorstellen: Seianti Hanunia Tlesnasa. Zij kwam uit een rijke Etruskische familie. Ze leefde ongeveer 150 jaar voor Chr. Haar sarcofaag bevatte een gaaf skelet.Dit portret is gemaakt op basis van haar schedel, met dezelfde technieken die de politie bv ook gebruikte bij ' het meisje van Nulde'.  De bedoeling van Dr. John Prag, leider van het project, was om te kijken in hoeverre de afbeelding op de sarcofaag overeen kwam met het werkelijke gezicht. Wel; het leek sprekend! De afbeelding op de sarcofaag wordt nu dan ook het eerste Europeese portret ooit genoemd. Ook tal van andere informatie over deze Etruskische dame werd bekend. Ze is omstreeks haar 50ste gestorven en had in haar jeugd een ernstig ongeluk gehad. Als resultaat hiervan had ze oa bijna geen tanden meer en rottende abcessen in haar mond. brrrrrrrr Ook kon ze zich moeilijk bewegen en was daarom wat dik. Maar ze had geld en heeft in ieder geval 1 kind gehad dus misschien was ze best gelukkig....(het portret en de sarcofaag te zien in het British Museum)
januari 2005
maart 2005

Jaaah heb mijn eerste oud-Romeinse recept klaargemaakt!! En opgegeten! En het was lekker! Een recept van Apicius, kok onder keizer Augustus en Tiberius. Hij schreef zo ongeveer het oudst bestaande kookboek ter wereld.
Het is een soort prei/vissoep geworden,en ik had nogal moeite met een kruid. Dat heet in het recept Levisticum Officinale. In het Nederlands is dat lavas of maggiplant. Maar het schijnt naar selderie te smaken dus dat heb ik maar genomen.  Mijn moeder zei net dat we maggiplanten in de tuin hadden vroeger en dat het gewoon smaakt naar maggi-uit-een-potje. (schaam  schaam)                   
Minutal Marinum

500 gr visfilet, bv zalm of tonijn
250 ml  witte wijn
500 ml runderbouillon
3 preien, in ringen gesneden.
100 ml  olijfolie
liquamen (te vervangen door Nuoc nam of eventueel gewoon zout)
kruiden: maggi, koriander, beetje oregano, zwarte peper.

Dit alles samen, behalve de kruiden, aan de kook brengen en zo'n 30 minuten zachtjes  laten sudderen. Dan de kruiden toevoegen weer even aan de kook brengen en nog even laten sudderen. In het oorspronkelijk recept binden met wat bloem.
Als je het zoals ik als soep opdient kun je de bloem wel weglaten en  er wat vermicelli bijdoen. En dan wat lekker vers Turks brood erbij!
meer recepten op de receptenpagina

lavas oftewel maggiplant
eind maart 2005

Een prachtig portret van Julius Caesar. Dit is een bestaand marmeren portret en iemand heeft er met de nieuwste computertechnieken ogen ingezet. En meteen leeft het! Met deze moderne technieken kun je heel veel; zoals het reconstrueren van huizen, straatscenes, de wereld zoals het eruit moet hebben gezien tijdens het Romeinse rijk....      
computer impressie van een Pompeiaans  atrium
april  2005

Onder Pozzuoli (vlakbij Napoli) en half in de zee  ligt de oude havenstad Puteoli. Ook vernietigd  tijdens de uitbarsting in 79 AD.
Deze stad was zo groot en mooi als Pompeii. Opgraven is echter moeilijk omdat dus de helft onder zee ligt en op de andere helft een nieuwe stad gebouwd is. Dit was ooit de havenpoort van  Rome, totdat Ostia het belangrijkst werd. Daarna raakte het wat in verval maar had bv toch het op twee na grootste amphitheater in het hele oude Romeinse rijk!
Macello (markt) Puteoli
Pozzuoli nu (Sophia Loren is hier geboren)
en de restanten onder water van het oude Puteoli


Onderzoek, tekst en webdesign ©Sione van Walderveen     
   Gastenboek voor vragen en opmerkingen  op index  pagina